Verkkokauppaan

perjantai 3. kesäkuuta 2016

Helppo kimonomekko & ohje!

Törmäsin joskus talvella Pinterestissä helppoon zero waste-henkiseen mekkoon, jonka kaava on tehty ilmeisesti 70-luvulla. Mekko kuitenkin unohtui nopsaa, koska oli talvi eikä sopivaa kangastakaan ollut kaapissa. Viime perjantaina sain kuitenkin kangaspainosta puotiin myyntiin uuden kankaan, ja tiesin samantien, mitä siitä tulisi.

Kimono. Tämä kuosi on ihan kimono!Tuumasta toimeen. Alkuperäinen ohje on ranskaksi, jota totuuden nimessä en osaa oikeastaan yhtään. Kummasti nuo termit kuitenkin aukesivat, kun tekstiä tarpeeksi tavasi... ja eipä tämän tekemiseen periaatteessa tarvitsekaan muuta kuin tuon kaavakuvan.

Tein tästä sitten samalla vaivalla kokonaan suomenkielisen version, joka ei ole kyllä ihan yksyhteen alkuperäisen kanssa, vaan vähän omalla tavallani tehty. Kaavakuvaa tutkaamalla selviää paljon, joten kannattaa jättää nämä ohjeet ainoastaan taustatueksi. (Eikä vähiten siksi, että ne eivät välttämättä ole maailman selkeimmät...heh.)

Tämä mekko on kaiketi n. kokoa 38, mutta malli on tosi väljä.

Etukappaleen leveys on 2 x 45cm, takakpl leveys 90cm. Kuva ei ole mittasuhteessa!


Leikkuu


1. Varaa kangasta 2 kertaa mekon pituuden verran + helmakäänne. Itse käytin n. 2 metriä kangasta, eli mekon pituus on about metrin. Pituutta ei ole merkitty kuvaan, koska sen voi jokainen määritellä itse.

2. Tee kankaalle merkinnät piirroksen mukaisesti. Merkinnät voi tehdä liidulla, nuppineuloilla tai leikata suoraan, kuten itse tein. Paperikaavankin voi halutessaan piirtää, jos siltä tuntuu.

Kappaleen leveys on 90 cm (45cm/etukpl puolikas) sisältäen varat ja käänteet, joten normileveän kankaan reunaan jää pitkä hukkapala. Jos hukkapala ei innosta, niin olkapäälle voi tehdä sauman, jos siitä on apua. Seuraavassa postauksessa kerron, mitä tein omasta ylijäämäpalastani :).

3. Leikkaa kangas merkintöjen mukaisesti. Merkitse kainalon kohta ja pääntiehalkion avautumiskohta esim. hakkimerkeillä kankaaseen. Nämä hakit yhdistetään toisiinsa sitten, kun sivusaumat ommellaan yhteen, eli pääntien avautumiskohdat tulevat päätymään vastakkaisten puolten kainaloon.

Kuulostaa todella yksinkertaiselta, eiksjuu ;D.

Tässä mallissa on hyvin avonaiset kädentiet, ja alla onkin hyvä olla toppi tai muu vaate suojana. Vaihtoehtoisesti kädentiet voi kokeilla ommella pienemmiksi kunhan muistaa, että liikkuvuus vähän kärsii silloin. Avonaisten kädenteiden vuoksi tämä mekko on oletettavasti kuitenkin todella hyvä imetysvaate! Hiha näyttäisi laskeutuvan juuri sopivasti niin, että mitään ylimääräistä ei vilku. En ole kuitenkaan testannut asiaa käytännössä.

4. Muotoile pääntie ja niska saksilla sopivasti kaareviksi niin, että linja on kaunis ja jyrkkiä mutkia ei jää. Kaari voi olla n. 2-4cm syvä hartialinjasta takakappaleelle päin.

Ompeleminen

Piirroksessa kantattavien/käännettävien reunojen kohdat on merkitty vihreällä.

5. Pääntien ja miehustan reunan huolittelu: Käännä keskiedessä olevasta pääntiehalkion hakista alkaen taite pääntien ympäri, ja takaisin alas toisen puolen pääntiehakkiin. Käytä kaksoisneulaommelta tai muuta vastaavaa. Jos taittaminen ei luonnistu, niin reunan voi huolitella myös kaitaleella.

6. Hihansuiden ja irtonaisten  sisäreunojen huolittelu: Tee reunaan kapea taite takakappaleen hakkimerkistä etukappaleelle päin ja tikkaa päältä kaksoisneulaompeleella. Takakappaleen sivun alaosa jää huolittelematta hakista alaspäin, koska se ommellaan yhteen etukappaleen keskiedun kanssa.

7. Yhdistä sivusaumat ompelemalla A-keskietureuna vastaavaan A-reunaan takakappaleella. Tee samoin B-reunoille. Kohdista hakkimerkit ja ompele.

Tässä vaiheessa olo on kieltämättä vähän Escher, mutta kappaleet voi aina neulata yhteen ja sovittaa ensin ennen ompelua :D.

8. Käännä helmataite ja ompele.

9. Ompele vyö. Leikkaa yksi n. 20x140cm kokoinen pala kangasta, ja ompele se putkeksi. Käännä putki oikeinpäin ja päärmää päät. Siistimmän vyön saat, jos teet sen kääntöaukollisena. Aukko jää piiloon etukappaleen ja vyön väliin.

10. Kiinnitä vyö etukappaleeseen haluamallasi tavalla. Itse ompelin joustavalla suoraompeleella suorakaiteen vyön päältä, sen reunoja seuraten.

11. Tadaa, kimono on valmis!

Jos tuntuu siltä, että mekkoa pitää asetella liikaa päällä, tai että se ei pysy niin kuin haluaisit, niin kannattaa ommella sisäpuolelle strategisiin kohtiin sitomisnauhat tai nepparit. Etukappaleiden helmat viettävät lunnostaan keskietua kohti, ja jos asia häiritsee, niin kannattaa tehdä jokin kiinnitysmekansimi kainaloon asiaa korjaamaan. Itse tykkäsin, että helman epäsymmetria on pelkästään kiva juttu.

No niin, ja sitten vain tekemään! Jos ohje on aivan hepreaa, eikä taivu ranskaksi eikä suomeksi, niin kiekaise kommenttiboksiin kysymys - jeesaan kyllä.Ja koska bisnestäkin pitää pyörittää niin tiedoksi, että kuvan 100% kotimainen kangas on vielä hetken -15% alessa! Kokemuksesta voin kertoa, että tämä materiaali tuntuu helteellä mahdottoman mukavalta mekoissa ja muissa hulmuilevissa jutuissa.

Alkuperäinen ohje ja inspiskuvat ovat Madame  Capucinen blogista.

1 kommentti:

Tietoja minusta

Oma kuva
Poutapukimo-verkkokaupan blogi. Suloisia lastenvaatteita, satunnaista ompelua.