Verkkokauppaan

torstai 30. kesäkuuta 2016

Kaavakirja: Elsebeth Günther / Ompele lapselle


Oi onnen päivää! 

Kun olin lapsi, meillä oli kotona kirjahyllyssä tuo vasemmanpuoleinen kaavakirja. Vuosien saatossa kirja säilyi mutta kaavat hävisivät, ja voitte arvata, että pelkillä ompeluohjeilla ei paljoa tee. Sinnikkäästi kuitenkin hillosin kirjaa kaapissa, ja lainailin kirjastosta välillä sitä kaavallista versiota kun halusin ommella jotain. Tietenkään kirjaa ei ikinä saanut silloin kun sitä olisi tarvinnut, tai lapsi ehti kasvaa odottelemaan piirretystä kaavasta ulos ennen kuin sain aikaiseksi ommella siitä mitään. 

(Note to self: Älä koskaan piirrä kaavoja varastoon. Ei toimi.)

Kuinka ollakaan, onni potkaisi ihan hiljattain ja törmäsin Facebookissa myynnissä olleeseen... ehm, viikinkikieliseen versioon kirjasta. Pakkohan se oli ostaa, kun kotomaankielinen käännös oli kerran kaapissa valmiina :D. Uusi kustantaja on tehnyt kirjasta uusintapainoksen, mistä olin vähän yllättynyt. Tämä uusi versio on vuodelta 2006.

(Ja ei, en tiedä onko kirja norjaa vai tanskaa. Veikkaan jälkimmäistä.)


Kirja on todellinen retroaarre. Suhtauduin malleihin varsin epäilevästi vielä 10 vuotta sitten, koska niissä käytettiin niin paljon entistä sielunvihollistani vinonauhaa. Kaikki saumat huolitellaan vinonauhakanttauksella joko sisältä tai ulkoa. Kuulostaa rasittavalta, mutta näyttää tosi hauskalta. (Ja on loppuviimein jopa ihan helppoa.)

Kirjassa on myös paljon varsin monimutkaisen oloisia koristelutekniikoita ja tikkauksia, joita ei nykypäivän vaatteissa näe.Olen ommellut kirjan kaavoilla ainoastaan hattuja, koska niiden kaavat oli nopea jäljentää kirjaston kirjasta ja kokokin mahtui vielä ompeluhetkellä päähän. Liivihametta olisi kiva kokeilla seuraavaksi.


Tämä aurinkohattu on aivan ihana! Olin vuosikausia todella katkera kaavalehdyköiden katoamisesta, koska rakastin tätä hattua aivan palavasti. Kun vihdoin sain joitain vuosia sitten ommeltua tästä hatun kuopukselle, tuli siitä juuri niin ihana kuin olin kuvitellutkin. (Kuvia en harmi kyllä tähän hätään löytänyt.) Myös kirjan "lentäjälakki" on ihan mainio.

Vaatteita en ole kirjan kaavoilla tosiaan vielä tehnyt, mutta ne mitä olen nähnyt, vaikuttavat olevan lyhyitä ja leveitä. Sortsihaalari aaltohelmoineen näyttää kivalta, mutta niska-haaramitta on pakko tarkistaa.
Tämä kuva nauravasta vauvasta on jäänyt lapsuudesta elävästi mieleen. Tuo huppu näyttää niin hauskalle! Muistan lapsuudesta myös sen, että halusin epätoivoisesti värittää nuo tasokuvat, mutta äiti kielsi. Osa on silti väritetty, hmm...


Kirjasta löytyy retrokaavoja mekkoihin, kylpytakkimekkoon, haalareihin, takkeihin ja jakkuihin, ruokalappuihin ja jopa kenkiin. Kokoskaala vaihtelee vähän mallin mukaan.

Olen niin iloinen, että sain tämän vihdoin omaksi kaavoinen kaikkineen! Nyt vain kiireesti ompelemaan, ennen kuin ovat kaikki pieniä...

1 kommentti:

  1. Tästä on olemassa myös jatko-osa, vaatteita vähän isommalle lapselle ;) vink vink :)

    VastaaPoista

Tietoja minusta

Oma kuva
Poutapukimo-verkkokaupan blogi. Suloisia lastenvaatteita, satunnaista ompelua.